MOTORLU TIRPAN NEDİR ? NE İŞE YARAR ?

26-07-2022 15:21
MOTORLU TIRPAN NEDİR ? NE İŞE YARAR ?
MOTORLU TIPRAN NEDİR? NE İŞE YARAR?

Motorlu tırpanların ilk bakışta çim biçme makinesi gibi görülmesi ile sık karşılaşabilirsiniz. Oysa tırpanlar, kesilen otu zeminde bırakıyor. Bu açıdan çim biçme makinelerinden ayrılıyor. Ayrıca tırpan motorları, kenar kesme aleti olarak da tanınıyor. Diğer bir deyişle, motorlu tırpanlar sayesinde ekinlerin, ağaçların kenarındaki yabancı otları özenle kesebilirsiniz. Temizlikte büyük kolaylık sunan aletler, yabancı ot temizliğinde, çim biçmede, bahçelerde rahatlıkla kullanılıyor. Biçilen otlar, zeminde kalıp çürüyor ve doğal gübre olarak toprağa karışıyor. Ancak yabancı ot mücadelesi gereken tarlalarda, tohumlar zeminde kalacağı ve üreme devam edeceği için motorlu tırpanların çok işlevsel olduğunu söylemek zor. 

Motorlu tırpanı güç kaynağına bağlamadan veya yakıt doldurmadan önce uçların tam takılı olduğundan emin olmalısınız. 
Tüm parçaları monte edilmiş, sağlam ve kullanıma uygun olan motorlu tırpanları kullanmadan önce gerekli yakıtı, yağı koymalı, gerekiyorsa aküyü doldurmalı veya elektrik bağlantısını gerçekleştirmelisiniz. 
Soğuk motoru çalıştırıyorsanız: Yakıt musluğunu açmalı, gaz kolunu start konumuna getirmelisiniz. Jigle kolunu off pozisyonuna getirdikten sonra, el tutamağından kavramalı ve starter ipini boşluğa almalısınız. Sonra çekmeniz gerekiyor. Birden fazla ses duyduğunuzda jigle kolunu harekete geçirmelisiniz. Motor çalıştıktan sonra kullanmaya başlamadan önce 2-3 dakika kadar aleti boş pozisyonda çalıştırmayı unutmamalısınız. 
Sıcak motoru çalıştırıyorsanız: Yakıt musluğunu açmalı ve çeyrek gaz durumuna getirmelisiniz. Starter ipini birkaç kez çekmeli ve yavaşça dönmesini sağlamalısınız. Sonra starter boşluğunu hızlı çekmeli ve makineyi çalıştırmalısınız. Motor, 2-3 dakika rölanti devrinde çalıştıktan sonra kullanıma başlayabilirsiniz. Sıcak motoru çalıştırırken jigleyi kullanmamalısınız. 

MOTORLU TIRPAN NASIL KULLANILIR ?

Ürünü tutamak kollarından sıkıca tuttuktan sonra çalıştırmalısınız. 
Otları keseceğiniz alanı temizlerken, hızla dönen uç kısımlara yaklaşmamaya, eğilmeden çalışmaya özen göstermelisiniz. 
Çevrenizde başka kişiler, hayvanlar olmadan çalışmalısınız. Çalışmadan önce bölgeye tüm detaylarıyla göz atmalı ve güvenlik sorunu yaşatacak herhangi bir canlının bölgede olmadığından emin olmalısınız. 
Hızla dönen misinalar taşları etrafa fırlatabileceğinden koruyucu aksesuarlarınızı takmalı ve işlem sırasında kesinlikle çıkarmamalısınız. 
Aleti bırakmanız gerektiğinde, mutlaka motoru kapatmalı, motor açık şekilde kesinlikle ortada bırakmamalısınız. 
Tek elle kullanmaya çalışmamalı, muhakkak iki elinizle sıkıca tutmalısınız. 
Motoru durdururken, kabza üzerinde yer alan gaz verme tetiğini bırakmalı ve motoru rölanti durumuna getirmelisiniz. Kabzada yer alan durdurma düğmesini "0” işaretine getirmeli ve motoru durdurmanız gerekiyor. Sonra tekrar çalışabilmesi için motoru mutlaka "1” pozisyonuna almalısınız. 


MOTORLU TIPRAN NASIL ÇALIŞIR ?

Benzinli tırpan: İki zamanlı motora sahip olan cihazlar, benzin ve yağ karışımıyla çalışıyor. Hem sırt tipi hem de bisiklet kollu tipleri bulunan tırpanlar, saatler boyu çalışma gerektiğinde tercih ediliyor. Uzun süre çalışmaya uygun olan modeller, elektrik enerjisine erişim olmayan durumlarda da kullanılıyor. Sırt tırpanı şeklindeki benzinli aletler, çoğunlukla engebeli arazilerde karşımıza çıkıyor. Ortalama ağırlığı 10 kilograma kadar ulaşan motorların sırtta daha kolay taşınması bu tipteki ürünlerin engebeli arazilerde daha kolay kullanılmasına imkan tanıyor. Bisiklet kollu modeller ise çalışırken kola daha fazla ağırlık bindirdiği için uzun süre ve engebeli alanda kullanım için tavsiye edilmiyor. 
Elektrikli tırpan: Benzinli modellerle aynı mekanizmayla çalışan elektrikli alternatifler, enerjisini elektrikten sağlıyor ve prize takılarak kullanılıyor. Evlerin bahçelerinde, küçük bağlarda, elektrik erişimi olan arazilerde kullanılan modellerin en belirgin avantajı daha az sesle çalışması oluyor. 
Akülü motorlu tırpanlar: Profesyonel çiftçiler tarafından tercih edilen akülü modeller, hem küçük hem de büyük tarla sahiplerince satın alınabiliyor. En gürültüsüz motorlu tırpanlar olarak tanınan ürünler, günlük 1 saate kadar aküyle çalışma imkanı tanıyor. Daha uzun süre çalışma gerektiren alanlarda, yedek bataryalar alarak çalışma süresini uzatabilirsiniz. Bir batarya şarj olana kadar diğeriyle çalışarak kesintisiz, uzun süre çalışma süreleri elde edebilirsiniz. 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.